Schatzoekers

Samen puzzelen om je spraak te behouden

Onze eigen stem is een waardevol en persoonlijk bezit. Maar wat als je door bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of een beroerte daarover de controle verliest? Wat kan je doen wanneer het steeds moeilijker wordt om jezelf verstaanbaar te maken?

Train je spraak met de Schatzoekers app. Schatzoekers is een puzzelspel. Je speelt het
samen, via internet op afstand met elkaar, vanuit huis op je tablet. Speel elke dag samen een paar puzzels. Tijdens het spel heb je een live spraakverbinding waardoor je met elkaar kunt praten om aanwijzingen door te geven. Doordat de ene speler informatie vindt die de ander nodig heeft kun je de puzzels enkel oplossen door goed samen te werken en te blijven overleggen.

Luid en duidelijk spreken wordt daarbij beloond. In de eerste plaats gebeurt dit indirect doordat je medespeler je dan beter verstaat en spraakverwarring wordt voorkomen. Maar luide en lage spraak wordt ook via de microfoon door het spel zelf herkent en beloond met een groter zichtbaar speelveld voor jou als speler.

Daarnaast wordt je articulatie getest wanneer je zogenaamde sleutelzinnen uitspreekt om zo deuren te ontgrendelen en verder te komen in het spel.

Hoe kwam deze serious game tot stand?
Neem een kijkje in het uitgebreide ontwerpverslag van het iteratieve prototyping proces.

Dit project werd gefinancierd door het NWO en uitgevoerd door het Centre for Language and Speech Technology (CLST) van de Radboud Universiteit Nijmegen, de Sint Maartenskliniek en Waag.